Nová kolekce ORLANDO pro MAY

Nová kolekce ORLANDO pro MAY

Kolekce "ORLANDO'" , kterou jsem navrhla pro svou značku MAY byla inspirována stejnojmenným románem Virginie Woolf, který pojednává o neobyčejném životě mladého muže, který žije po staletí díky záhadnému kouzlu. Na začátku sledujeme cestu a zážitky mladíka aby nás provedl do závěru románu jako svobodná a emancipovaná žena.

Četla jsem ten román snad desetkrát a pokaždé mě uchvátí a inspiruje. Přemýšlela jsem jak svou vášeň pro tento příběh přenést do módy.

Jedním ze způsobů, jak spojit Orlanda a módu, je vidět jeho příběh jako inspiraci. Orlando byl průkopníkem, který překračoval tradiční hranice genderových rolí a nezávisle se rozhodoval, jak se oblékat. Jeho fluidnost a svoboda by mohly sloužit jako příklad pro nás, módní návrháře, kteří hledají nové způsoby, jak překonat stereotypy a omezující normy. Stejně jako Orlando hledal své vlastní cesty, i já hledám nové způsoby, jak tvořit odlišnější, individualizované a výraznější kousky. Vnímám Orlanda jako symbol svobody, individuality a novátorství, což jsou hodnoty, které jsou blízké mě a doufám, že i mým zákaznicím, moderním ženám.


Má kolekce přináší nový styl a moderní prvky, které odrážejí současné trendy a zároveň se vrací ke kořenům klasické elegance. V tomto spojení cítím velký potenciál a inspiruje mě, stejně jako látka, kterou jsem zvolila. Její vlastnosti jsou zcela unikátní a já měla tu možnost je naplno využít při tvorbě inauguračního kostýmku paní Evy Pavlové.

Pochopila jsem, že vlněný krep je úžasně tvárný, pevný ale zároveń volný a prodyšný, neobrýsuje zbytečně to co nemá a barvy na něm jsou syté a brilantní.Pro tyto vlastnosti si ji zamiloval i slavný módní návrhář Christian Dior.

Jakmile jsem začala s látkou pracovat a použila ji na inaugurační kostýmek první dámy, okamžitě mě nadchla a já začala tvořit novou kolekci. Byla to právě látkou, která mi přinesla inspiraci k návrhu kolekce, která by odrážela ducha klasické elegance, ale zároveň přinášela nové prvky a moderní styl.

Svůj návrhářský cit mi radil látku zpracovávat zcela jinak. Začala jsem její okraje ručně trhat a tím jí dávat punc jedinečnosti. Každého kusu oblečení se musím dotknout, rozhodnout se jak a kde správně trhnout aby to v celkové siluetě dávalo význam.

Dříve než vznikly nůžky se látky trhaly, protože bylo potřeba udržet rovný kraj a nebyl čas a peníze na to, ztratit ani jediný kus drahé látky. Já jsem to pochopila už ve své diplomové práci a o x let později s k tomu vracím i u svých kabátů. Vlna, hedvábí a kašmír jsou tak krásné, že z nich nechci vyhodit ani kousek odstřižku zbytečně. Strávila jsem dny zkouškami a pozorováním toho, co pod mýma rukama vzniká. Aranžovala jsem jednotlivé nápady na figuríně a postupně v nich nacházela svůj minimalistický rukopis.



Stejně jako Orlando, který objevoval nové možnosti života, i já jsem objevovala nové možnosti, jak s látkou pracovat. Nacházela jsem a opouštěla své nápady. Měnila svůj pohled a podlehla čisté radosti z experimentu.

Ráda bych Vám představila kolekci, která kombinuje klasické a experimentální kousky a dává možnost si tvořivě hrát s oděvem a tělem v minimalistickém duchu. Uvidíte širokou paletu barev a tvarů a nekompromisní kvalitu. Postupně budou vznikat kousky oblečení, které se budou doplńovat a vy si, stejně, jako Orlando bude moct hrát se svým vzhledem a pocity.

Toto je pro mě svoboda a modernita. Mít možnost se znát a své osobnosti dát možnost oblečením každý den vyjádřit znovu a znovu to, kým chcete být.

Užijme si to!

Štěpánka Pivcová, návrhářka značky MAY

 

Mé poděkování patří:

Fotografie: Adela Havelková
Modelka : Tereza Rachidová
Šperky: Markéta Richterová  x Blueberries jewelry
MUAH: Dáša Kršková
Styling: Hana Vaňátková

 

 

 

 

Zpět na blog